
Τα πρότυπα πιστοποίησης που υπάρχουν σκοπό έχουν στο να βοηθούν τις εταιρίες και τους οργανισμούς να εφαρμόζουν ορθές μεθόδους και πρακτικές και να συμβάλουν τόσο στην ανάπτυξη και την κερδοφορία των οργανισμό όσο και στην παροχή σωστών υπηρεσιών και προϊόντων στους καταναλωτές. Λέγοντας αυτό μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε την αναγκαιότητα τους για τους οργανισμούς αλλά και για τους καταναλωτές. Ο λόγος είναι γιατί οι καταναλωτές γνωρίζουν πως όταν αγοράζουν υπηρεσίες ή προϊόντα από πιστοποιημένους οργανισμούς οι πιθανότητες να έχουν κάνει ορθή επιλογή είναι σαφώς αυξημένες.
Έχουν συγγραφεί και εφαρμοστεί πρότυπα για ένα ευρύ φάσμα από τομείς καθώς επίσης και για τις ορθές πρακτικές εφαρμογής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Τα πιο δημοφιλή πρότυπα που καταπιάνονται με θέματα Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας είναι τα εξής :
Στο Κυπριακό Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εργαζόμαστε με το πρότυπο ISO 2600.
To ISO 26000 προσφέρει καθοδήγηση πάνω στη κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά καθώς και πιθανές δράσεις γύρο από αυτή. Διαφέρει σε σχέση με τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα που έχουν σχεδιαστεί για χρήση από εταιρείες.
Η εφαρμογή ορθών πρακτικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα. Η αποσπασματικές δράσεις ΕΚΕ δεν συμβάλλουν όσο θα θέλαμε και θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και μερικές φορές δεν έχουν ούτε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για τον ίδιο τον οργανισμό. Η εφαρμογή ορθής στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης χρειάζεται συζήτηση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη (Stakeholders) του οργανισμού, ανάλυση των αποτελεσμάτων που συλλέξαμε, σχεδιασμός της στρατηγικής, εφαρμογή αλλά και παρουσίαση των αποτελεσμάτων με το τέλος κάθε χρονιάς. Εκτίμηση μας είναι πως το πρότυπο ISO 2600 συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ανδρέας Α. Αποστόλου
Διευθυντής Cyprus Institute of CSR
*το άρθρο δημοσιεύθηκε στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιοδικό CAPITAL TODAY