
CYTA: Εξασφάλισε την επαλήθευση «zero waste to landfill»
Υπέγραψε τον «Χάρτη Αειφορίας» του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών ΕΤΝΟ
(Στην φωτογραφία ο Υπεύθυνος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της CYTA κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης)
Για ακόμα μια φορά, η CYTA αποδεικνύει έμπρακτα το σεβασμό και την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας, πρώτη στην Κύπρο την επαλήθευση (verification) «zero waste to landfill» από τον οργανισμό TUV Cyprus Ltd.
H βεβαίωση «Zero Waste to Landfill», αφορά στο ποσοστό ανακύκλωσης των αποβλήτων του Οργανισμού, που ανέρχεται στο 95,5%, ενώ μόνο το 4,5% καταλήγει στις χωματερές. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ως πολύ μεγάλη επιτυχία και καθιστά τη Cyta ως τον πρώτο Οργανισμό στην Κύπρο που εξασφαλίζει την επαλήθευση «Zero Waste to Landfill».
Η περιβαλλοντική πολιτική της Cyta έχει διαμορφωθεί από το 2001 και τη δεσμεύει να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και να εργάζεται για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία τους στο περιβάλλον.
Στόχος της Cyta είναι να γίνει ένας οργανισμός με μηδενικά απόβλητα, γι’ αυτό και έχει θέσει ως προτεραιότητά της την υιοθέτηση πολιτικών, μέτρων και έργων για την αποτελεσματική και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, για την αειφόρο χρήση των πόρων και για την πρόληψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Γίνονται συνεχείς προσπάθειες για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Οργανισμού, όπως επίσης, για το σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί στην αγορά, μέχρι τη χρήση και την απόρριψη οποιωνδήποτε υλικών από τους πελάτες του.
Τα απόβλητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πασσάλους, σίδηρο, αλουμίνιο, χάλκινα καλώδια, μαντέμι, βιομηχανικές μπαταρίες, κλιματιστικές μονάδες οικιακού και βιομηχανικού τύπου, ξύλο, υλικά συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, πλαστικά, πολυστερίνες), άδεια μελανοδοχεία κτλ. Πέρα από αυτά υπάρχουν και τα απόβλητα όπως PMD, γυαλί και χαρτί, τα οποία συλλέγονται μέσω του προγράμματος της Green Dot, ενώ επιπρόσθετα υπάρχουν συμφωνίες με τις εταιρείες Fileminders για συλλογή του χαρτιού από τα γραφεία του Οργανισμού, ΑΦΗΣ για μπαταρίες και Telli Recycling για συλλογή κινητών, σταθερών και παρελκόμενων από τα Cytashop κτλ. Η Cyta, στο πλαίσιο της πολιτικής της για προστασία και διάσωση του περιβάλλοντος, καθώς και για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της, έχει δεσμευθεί να συμβάλει στην αύξηση των χώρων πρασίνου στη χώρα μας, γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει εκστρατεία δενδροφύτευσης, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Η Cyta αγκαλιάζει την κοινωνία
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για τη Cyta δεν περιορίζεται στις ενέργειές της για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνίας και αφορά στην ευθύνη της προς τους πελάτες, το προσωπικό, τους συνεργάτες και προμηθευτές της, την ευρύτερη κοινωνία και το κράτος. Η ΕΚΕ αποτελεί για τον Οργανισμό πηγή καινοτομίας, που μπορεί να συνεισφέρει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητά του.
Υιοθετώντας την προσέγγιση αυτή, έχει υπογράψει το 2004 το «Χάρτη Αειφορίας» (Sustainability Charter) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών ΕΤΝΟ, με τη δέσμευση να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία να προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως:
Λύσεις για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά
Τα λογισμικά Safe Internet – for home και Safe Internet – for schools της Cytanet προσφέρονται δωρεάν στους πελάτες και παρέχουν τη δυνατότητα φιλτραρίσματος παράνομου, ανεπιθύμητου ή επιβλαβούς περιεχομένου για προστασία των παιδιών, όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στο σπίτι ή στο σχολείο.
Η εφαρμογή safeMobile (για κινητά και tablets) είναι ένα «πολυεργαλείο», που προσφέρει στα παιδιά «ελεγχόμενη ελευθερία» και εγκαθίσταται δωρεάν από τους γονείς μέσω του Google Play στο κινητό των παιδιών τους.
Οι διοργανώσεις, από το 2001, σεμιναρίων και διαλέξεων σε σχολεία, εκπαιδεύουν γονείς και κοινό για την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου – διανέμοντας, ταυτόχρονα, χρήσιμο υλικό -, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους Συνδέσμους Γονέων και άλλους αρμόδιους φορείς.
Η δημιουργία της εφαρμογής HFC Beat Bullying app διευκολύνει την ανώνυμη επικοινωνία των παιδιών με τις αρμόδιες αρχές για καταγγελία περιπτώσεων bullying, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hope For Children. Η εφαρμογή εγκαθίσταται επίσης δωρεάν και προσφέρει ενημέρωση των παιδιών για θέματα bullying, καθώς και άμεση κλήση της Ευρωπαϊκής Γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111.
Επικοινωνία σε όσους χρειάζονται βοήθεια
Η προσβασιμότητα των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών από άτομα με αναπηρίες ή δυσκολίες στην όραση, την ακοή ή την κίνηση αποτελεί σημαντικό θέμα εταιρικής υπευθυνότητας για τη Cyta. Πιστεύουμε ότι η επικοινωνία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, γι’ αυτό αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και προσφέρουμε στα άτομα αυτά ισότιμες ευκαιρίες επικοινωνίας.
Παράλληλα, η Cyta, σε μια προσπάθεια να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να διευκολύνει τη ζωή και την επικοινωνία, προσφέρει μειωμένα τέλη σε περίπου 36 χιλιάδες συνανθρώπους μας, των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο που καθορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ως το όριο φτώχειας καθώς και σε ομάδες συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες.
Το μηνιαίο ποσό που πληρώνουν τα άτομα αυτά για τη σταθερή τηλεφωνία είναι κατά 50% μειωμένο. Το συνολικό κόστος παροχής της συγκεκριμένης έκπτωσης ανέρχεται σε περίπου €3 εκατ. ανά έτος.
Πηγή : INBusiness