
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη πρέπει να αποτελεί πλέον δεδομένη πρακτική για τον κάθε οργανισμό ανεξαρτήτου μεγέθους και τομέα δραστηριότητας είτε είναι κερδοσκοπικός είτε όχι.
Η ορθή πρακτική εφαρμογής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης απαιτεί χρόνο και χρησιμοποίηση συγκεκριμένων εργαλείων. Ο κάθε οργανισμός μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες θα πρέπει να σχεδιάσει την στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που θα εφαρμόσει.
Η στρατηγική σχεδιάζεται κάθε αρχή του έτους.
Πρακτικά. Θα χωρίσουμε την διαδικασία σε τρία βασικά στάδια.
Άποψη μας είναι πως ο συνδυασμός τον δύο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους οργανισμούς.
Σημαντικό είναι να τονιστεί πως πολλές φορές κατά την διάρκεια της εφαρμογής το πλάνο χρειάζεται να επαναξιολογηθεί και σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αλλαγές κατά την διαδικασία της εφαρμογής.
Στο τέλος της κάθε χρονιάς θα πρέπει να συνταχθεί το κείμενο αποτελεσμάτων των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του οργανισμού (CSR Report) το οποίο συνήθως δημοσιοποιείται κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.
Πρότυπα Πιστοποίησης
Πρότυπο είναι ένα κείµενο που έχει συνταχθεί και εγκαθιδρυθεί µε οµοφωνία από ένα ανεγνωρισμένο σώµα (οργανισµό) και που παρέχει για κοινή και επαναλαμβανόμενη χρήση κανόνες, οδηγίες ή χαρακτηριστικά για δραστηριότητες ή τα αποτελέσµατα τους, στοχεύοντας στην επίτευξη σε βέλτιστο βαθµό της τυποποίησης στα πλαίσια ενός δεδοµένου περιεχομένου.
Τα πιο δημοφιλή πρότυπα που καταπιάνονται με θέματα Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας είναι τα εξής :
Στο Κυπριακό Ινστιτούτο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εργαζόμαστε με το πρότυπο ISO 2600.
Το ISO 26000 είναι μια εθελοντική, βασική καθοδήγηση που δεν περιέχει απαιτήσεις όπως αυτές που χρησιμοποιούνται, όταν ένα πρότυπο προσφέρεται για «πιστοποίηση». Υπάρχει μια συγκεκριμένη καμπύλη μάθησης που σχετίζεται με όσους χρησιμοποιούν το ISO 26000, επειδή δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξωτερική ανταμοιβή-πιστοποίηση αποκλειστικά δεσμευμένη με το ISO 26000. Ο όρος ISO 26000 συνιστά ότι οι χρήστες λένε, για παράδειγμα, πως «έχουμε χρησιμοποιήσει το ISO 26000 ως οδηγό για να εντάξουμε την κοινωνική ευθύνη στις αξίες μας και τις πρακτικές μας».
Το ISO 26000 σχεδιάστηκε για χρήση από όλους τους οργανισμούς, όχι μόνο από επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Οργανισμοί όπως νοσοκομεία και σχολεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), κτλ επίσης περιλαμβάνονται σε αυτούς. Το ISO 26000 κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες για να δείξει ότι η ευελιξία του σημαίνει πως μπορεί να εφαρμοστεί από μικρές επιχειρήσεις μέχρι και μεγάλες πολυεθνικές.
Ανδρέας Α. Αποστόλου
Διευθυντής Κυπριακού Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο οικονομικό και επιχειρηματικό περιοδικό Ευρωκέρδος.