
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλέον υποχρέωση όσων εταιρειών θέλουν να έχουν μέλλον. Οι εκπαίδευση των καταναλωτών να επιλέγουν προιόντα ή υπηρεσίες από εταιρείες που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Τη ζωής της δικής μας αλλά και των επόμενων γενεών που θα ζήσουν στον πλανήτη μας.
Στην πράξη λοιπόν πως μπορεί να εφαρμόσει μια εταιρία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ;
Καταρχήν η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι κάτι που μπορούν να εφαρμόσουν μόνο οι μεγάλοι οργανισμοί που απασχολούν ειδικούς στην Επικοινωνία, το Μάρκετινγκ ή την Στρατηγική. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε αυτοεργαζόμενος και η κάθε εταιρεία ασχέτως του μεγέθους και των ατόμων που εργοδοτεί.
Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό πως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν είναι κάτι που μπορεί να εφαρμοστεί κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις εταιρείες. Η κάθε εταιρεία βάζοντας κάτω κάποιους μετρήσιμους παράγοντες πρέπει να επιλέξει τις δράσεις που την ενδιαφέρουν αλλά και που μπορεί να ασχοληθεί και να προσφέρει.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως δεν πρόκειται να σώσουμε μόνοι μας τον κόσμο αλλά οφείλουμε να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτή την προσπάθεια. Οπόταν ότι μπορούμε να κάνουμε που δεν κάναμε χθες είναι κέρδος.
Σε αυτά τα πλαίσια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε τους στόχους για το 2030 για αειφόρο ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής (2030 Sustainable Development Goals).
Δεκαεπτά συγκεκριμένους στόχους που μπορούν να μα βοηθήσουν να σχεδιάσουμε τις δράσεις και το πλάνο μας.
Πρακτικά. Θα χωρίσουμε την διαδικασία σε τρία βασικά στάδια.
Ανδρέας Α. Αποστόλου MEng MSc
Διευθυντής Κυπριακού Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης